post

Liljehomstorget Galleria, търговският център притежание на Citycon, един от най-големите инвеститори в този сегмент в Балтийските страни и Северна Европа, получи най-високото отличие за устойчивост на американската система LEED – платинен сертификат. Така той се превръща не само в първият такъв обект в Европа, който е отличен с подобен сертификат, но  и един от малкото в света, който има подобен.
LEED сертификатът се дава от американския институт за зелено строителство (U.S. Green Building Certification Institute), и една от най-добре развитие системи за устойчиво строителство и развитие в света.
“По отношение на опазването на околната среда компанията е истински новатор. Тази награда ясно демонстрира ангажираността на Citycon към темата устойчивост и желанието й да строи по съвременните изисквания. В бъдеще всички проекти на компанията ще бъдат базирани на този модел”, казва Петри Олкунуора, изпълнителен директор на Citycon.

Liljeholmstorget се намира на една от най-хубавите части на Liljeholmen, урбанизирана и регенерирана област. Близо се намира метро станция, автобусна спирка и трамвайна линия. Паркингът е построен под земята, което оптимизира използването на земята и допринася за интегрирането на шопинг центъра в градската среда.

Сред предимствата на центъра като устойчив проект са още пестене на водата с 40%, както и с близо 20% по-малки енергийни разходи прямо стандартните  проекти.  Освен това всеки един наемател има собствен електромер, а климатичната система е централизирана и черпи енергия от вятъра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *