post

Главният офис на Deutsche Bank във Франкфур, Германия скоро ще бъде един от най-големите устойчиви проекти в света, пише Building Design and Construction. Нейната кула близнак е на път да претърпи пълно преобразуване за 271 млн долара, което ще превърне комплексът в най-големия еко проект, и в съответствие с това ще бъде и преимеуван на Green Towers (Зелените кули).

Завършената през 1983 г. сграда се намира на мястото на почти разрушение през Втората световна война палат Lowensteinsche. Кулата е по редизайн на намиращия се в Милано архитект Марио Белини заедно с групата архитекти Геркан, Марг и партньори,като целта е сградата да се превърне в икона на 21 век.

Отвън кулите изглеждат малко по-различни – директива на банката е била „направете всичко което искате така, че сградата да изглежда по начин, който се очаква”. Задачата на архитектите се оказва обаче не толкова лесна, защото този тип сгради са се превърнали в лого и запазена марка на банката. Така екипът решава да замени старата стена с трислойна стъклена система, която изглежда като старата, но предлага далеч по-модерен и луксозен начин на управление на прозорците.
Всички останали устойчиви елементи са съсредоточени вътре в кулите, които се стермят да получта и сертификат за екологичност LEED сребърен или златен (най-високите). Ето и техните особености:
• рециклиране на 98% от строителните материали (30 500 тона)
• редуциране на използваната енергия с 55%
• редуциране на използваната вода със 74%
• по-малко енергия за отопление с 67%
• по-млако CO2 емисии с 89%
• редизайн на вътрешния интериор ще позволи наемане на още 600 човека на същата площ, когато сградата отвори вртаи по-късно тази година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *