post

Десет участъка от републиканската пътна мрежа ще предложи пътната агенция за ремонтиране с пари от оперативните програми, съобщава  БТА, позовавайки се на председателя на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” /АПИ/ Божидар Йотов.

Ръководството на агенцията е подготвило списъка на пътните обекти и те ще бъдат предложени на управляващите органи по оперативните програми “Транспорт” и “Регионално развитие”.
Според Йотов близо 32,5 на сто от републиканската пътна мрежа е в лошо състояние и отбеляза, че приблизително 42 на сто от пътищата, стопанисвани от АПИ са в добро състояние. Изчислено в километри, това означава, че в лошо състояние са около 6308 километра републикански пътища, а в добро – приблизително 8100 километра.

Една от основните причини за това състояние на републиканските пътища е това, че твърде много време не са извършвани ремонти. Например на прохода “Владая” не е бил правен ремонт повече от 30 години.

С приоритет при ремонтите са магистралите, първокласните и второкласни пътища. По основните направления е необходимо да се положи нова пътна маркировка и да се попълни липсващата сигнализация.

Другите варианти, чрез които ще се търси финансиране за ремонти е чрез заеми от Европейската и Световна банка по проект “Транзитни пътища V” и рехабилитация на второкласни и третокласни пътища по Оперативна програма “Регионално развитие”.

Вече са започнали тръжните процедури по 14 лота по ОПРР от първия етап на програмата. Обявени са търговете за рехабилитация и строителен надзор на тези обекти. Утвърдени са 15 проекта за втория етап на ОПРР, като се очаква през есента да стартират търговете и по тях, каза Йотов. Продължава работа по подготовката на нови проекти за включване в допълнителния трети етап на програмата.

Божидар Йотов припомни, че от началото на месеца АПИ започна рехабилитация на някои участъци в страната, които се нуждаят от спешен ремонт. Това са магистрала “Хемус” в участъка Шумен – Варна, на АМ “Марица” от 74-ти до 76-ти километър; пътя Пловдив – Хасково – Свиленград; подбалканския – София-Пловдив и други участъци. От АПИ информираха, че вече приключва ремонтите на пътя София-Перник , в участъка на прохода “Владая” и Северната дъга на Софийския околовръстен път. Въпреки финансовите ограничения на бюджета, взехме решение да извадим пари от резерва близо 1 млн. и 200 хил. лв. на агенцията и да ремонтираме тези участъци, защото те наистина бяха в много лошо състояние, отбеляза Йотов.

Агенцията е изготвила един инвестиционен проект за реконструкция и ремонт на 64 мостови съоръжения, които са в лошо техническо състояние – Bridges Reconstruction and Repair Agenda – Bulgaria 2011 (BRRA-Bulgaria 2011). Анализът сочи, че за ремонта на тези мостове са необходими около 60 млн. евро с ДДС. Проектът е изпратен за одобрение от Министерство на финансите.
В момента се подготвя работна група, която ще работи по проекта за подобряване на пътната безопасност на 25 пътни участъка с концентрация на произшествия от републиканската пътна мрежа. Групата ще подготви здание за обследването и проектирането им. Финансиране ще се търси от Световната банка.
По проект “Транзитни пътища 5” са финализирани процедурите за лотове 12, 17, 18 и 23Б . Лот 12 – път I-4 “Велико Търново – п.к. Лясковец”, път I-4 “Ястребино – Омуртаг”, път I-4 “Пролаз – Търговище”, път I-4 “Търговище – Белокопитово”, път I-4 “Коритна – Севлиево” от км 25 до км 51. Лот 17 – включва участъци от път II – 16 “Мездра – Ребърково – Елисейна” от км 0 до км 22, “Елисейна – Своге” от км 22 до км 50, “Своге – Нови искър” от км 50 до км 81. Лот 18 – път II – 13 “Борован – Кнежа” от км 44 до км 51, “Борован – Кнежа” от км 53 до км 67, път II – 81 “Петрохански проход” от км 50 до км 72, път II – 81 “Йончеви ханове – Благово” от км 79 до км 86, път II – 81 “Обход на гр. Берковица” от км 72 до км 77. Лот 23Б – Път II- 62 – Дупница – Самоков, Път III- 181 – Ковачевци – Поповяне – II- 62
Подписан е договор за лот 8А – път I-7 – пътно кръстовище с път I-6 -Ямбол.
На проведените от агенцията срещи с представители на Европейската инвестиционна банка са били направени предложения за приемане на три нови лота: лот 25 – Пътен възел Бургас Юг, лот 26 – СОП Южна дъга от км 42+800 до км 44+720 и лот 27 – рехабилитация на АМ “Тракия” и четири виадукта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *