post

До 2018 г. новите сгради ще трябва да произвеждат 0% вредни емисии, каза Жил Вайа от европейския портал за енергийна ефективност. Той участва чрез видеовръзка в дискусия с младежи, организирана от Българския съвет за устойчиво развитие (BGBC). Собствениците, чийто домове  произвеждат повече вредни емисии от допустими прагове, ще се облагат с повече такси. Живеещите в панелни жилища ще трябва да обновят апартаментите си или да плащат повече.

Припомняме, че като една от антикризисните мярки министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев предложи чрез продажбата на въглеродни емисии да се санират панелни сгради. В България техният брой е 18 900, а в тях живеят 1.7 млн. българи. Панелните жилища са 720 000.
Около 10 000 лева струва за пълна подмяна на прозорци, покриви, общи части, изчисли министърът. Така, ако едно семейство има жилище от 75 кв.м трябва да извади 5 000 лева, държавата ще даде още 5 000 субсидия. При 5 000 лева икономиите на тези хора за енергия са около 60 %. Това означава, по думите на Плевнелиев, че всеки месец те ще спестяват 60-100 лева.

Нулево емисионна сграда е сграда, която не изхвърля вредните CO 2 емисии във въздуха и чиито енергиен баланс е 0. На практика обаче няма как да бъде нулево емисионна и да не е пасивна ,но ако е пасивна не значи нулево емисионна.

При пасивни сгради енергийна консумация  е под 15 KWh/ кв.м на година (средно в България потреблението за отопление и ихлаждане е над 80 KWh/ кв.м на година. Така при една пасивна сграда реално отпада нуждата от отоплителни уреди. Засега у нас има реализирани единици подобни обекти и те са на частни инвеститори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *