post

Председателят на управителния съвет на агенцията “Пътна инфраструктура” Божидар Йотов и представителят на фирма “Магистрали Трейс”, Цветан Цонев подписаха договор за изпълнението на строителството на 31,8 км отсечка от Стара Загора до Нова Загора на магистрала “Тракия”.

Първа копка на обекта ще бъде направена на 3 май в Стара Загора, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Строителството на отсечката ще продължи 25 месеца, като стойността на обекта е близо 138 млн. лева. До края на годината ще бъдат усвоени около 30-35 на сто от средствата. Според договора до 30 дни ще бъдат преведени авансово на компанията 5 на сто от стойността на обекта.

Финансирането на строителството е 100 % осигурено и за целта има постановление на правителството, припомни министърът. С него се дава съгласието на управляващия орган на оперативната програма “Транспорт” да подпише договор за предоставяне на безвъзмездна помощ. Документът вече е подписан от ръководството на пътната агенция и управляващия орган. Това означава, че ще бъде получен аванс до 20 %  от стойността на обекта по линия на авансите, предоставени от ЕК, които са част от националния фонд и са на разположение в Министерството на финансите, каза министърът.

На 27 април ще бъдат отворени техническите оферти за лот 3 на магистралата “Тракия”. Тръжни документи за този пътен участък са купули 47 компании.  Плановете са в края на юли или в началото на август да бъде направена първа копка на обекта. Строителството ще продължи 25 месеца. За лот 4 на магистралата е започнала процедурата и 16 компании са купили документация, но във времеви аспект тя се движи с три седмици по-късно спрямо лот 3, каза министърът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *