post

За първите три месеца на годината цените на жилищата в София са се понижили с 6.5% спрямо края на 2009г, показва  индексът на Райфайзен Имоти, компанията за недвижими имоти, собственост на Райфайзенбанк (България). Спрямо същия период на миналата година спадът на средните пазарни цени на жилищата в София към края на март 2010 г. е с 18.8%.

Подобна е тенденцията и на другите два големи пазара у нас – в Пловдив и Варна. В Морската столица анализаторите отчитат спад с 5.2%, догато в Градът на тепетата той е 3,6%.
„В началото на 2010 г. активното търсене на жилища е насочено основно към новопостроените и завършени имоти. Затова цените в този сегмент се задържат сравнително по-стабилни. Подобряващите се оферти за кредитиране започват да действат стабилизиращо на пазара”, коментира Иван Велков, Управител на Райфайзен Имоти.

Индексът обобщава движението на средните пазарни цени на различните типове жилищни имоти в различните райони и се базира на данни за реално сключени сделки по продажна цена.
Това е първият по рода си всеобхватен измерител на динамиката на средните пазарни цени на жилищните и нежилищните имоти в България. Индексът е предназначен да отговори на търсенето на информация за движението на реалните пазарни цени, на които се сключват сделки с имоти, от страна на финансови институции, инвеститори, предприемачи и граждани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *