Част от терените с отпаднала необходимост от Министерството на отбраната (МО) край Божурище да се отредят за строителството на нов Национален стадион, предлага кметът на общината Аспарух Аспарухов, предава БТА.

Идеята за този проект е обсъждана вече с представители на държавната власт, архитекти и урбанисти и е посрещната положително. Водени са разговори между общината и Министерството на отбраната за предоставяне на терените с отпаднала необходимост на нейната територия, върху които да бъдат построени нов Национален стадион, както и Национална спортна база с мултифункционална зала.

Аспарухов обясни, че до града има над 2000 дка терени на МО, като е възможно 300-400 от тях да се отредят за такова съоръжение и да започне планирането и проектирането му. По време на криза това е дейността, която трябва да се завърши, за да може след това да търсим инвеститор за такова мащабно съоръжение, допълни той.

Според кмета новият стадион трябва да покрива критериите на УЕФА за лиценз “пет звезди”, както и за национална спортна база. Ще има нужда от комуникационно подобрение на прилежащата инфраструктура към терена – свързването им с бул. “Царица Йоанна”, както и изграждането на метровръзка с летище “София”, което ще даде допълнителен бонус за получаването на висок статут на спортното съоръжение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *