post

Нивата на наемите при офис площите започват да се стабилизират, показва проучване на консултантите от Colliers International. В анализа топ 15 попадат най-големи завършени офис проекта в София, чиято обща площ е 300 000 кв.м, това е почти една трета от общия обем на офос площи у нас.

Въпреки че през първите три месеца на годината цените са паднали с 1,1 евро на кв.м, експерти очакват стабилизация. Това следва тенденцията към обща стабилизация на наемите в периферията на столицата през втората половина на 2009 г, сочат експертите.
Тенденция към увеличени на заетостта в някои 15-те най-големи проекта, констатират експертите. Наемодателите предпочитат да не намалят цените, а по-скоро да предлагат гъвкави решения като стъпаловидни наеми, определени периоди, освободени от наем, поемане на разходите по преместване и др., за да отговорят на пазарните изисквания.

Сравнително ниско се запазва и търсенето на офис площи през първото тримесечие, като от Colliers отчитат малко под 2000 кв.м наети площи. Съдейки по размера на преподписаните договори обаче изглежда, че пазарът се възползва от благоприятните условия за наем и през следващото тримесечие могат да се очакват по-високи нива на запълняемост.

„След период на сравнително слаба активност, вече виждаме признаци на възстановяване на офис пазара. Очакванията ни са пазарът да покаже раздвижване през втората половина на годината, с повече сделки и по атрактивни наемни условия”, казва Антон Славчев мениджър „Офиси и бизнес паркове” в българското подразделение на Colliers International. Според него глобалните сливания ще предизвикат търсене в офис сегмента в София, а най-активните компании и в бъдеще ще останат тези от сектора на информационните технологии и аутсорсинга на бизнес процеси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *