post

Българските предприятия могат да продадат неизползваните си за тази година квоти с парникови газове,  каза пред журналисти в парламента министърът на околната среда и водите Нона Караджова, предава БТА.

През 2009 г. нашите предприятия са емитирали по-малко от нивата, одобрени от Европейската комисия, затова за тази година, те могат да не прехвърлят квотите си за следващата година, а да продадат квоти в размер на 60-70 млн. евро.

Караджова посочи, че нашите предприятия вече са на европейския пазар, както и вече е създадена възможност всички предприятия, които могат да търгуват с емисии, да бъдат въведени в регистъра.

„Ако някое предприятие още не е въведено, то е единствено, защото не е пожелало, а не заради Министерството на околната среда и водите”, добави Караджова. По думите й идеята на европейската схема е на всички предприятия да им бъдат раздадени безплатни квоти, а не да бъдат задължени да купуват.

Министърът посочи, че одобрените на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда ще позволят страната ни да участва в международната схема за търговия с емисии на правителствено ниво и съответно да получи приходи, които да се изразходват за проекти за намаляване на емисиите на парникови газове. Такива проекти могат да са за енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници, управление на отпадъците, качество на водите, в областта на енергетиката, когенерации и за тях имат право да кандидатстват държавни и общински институции, бизнесът и гражданите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *