post

С въвеждането на три зони за паркиране в София очакваме трафикът да се олекоти с 25% и да се създадат възможности за повишаване скоростта на градския транспорт, каза председателят на Центъра за градска мобилност Марчело Доковски.

Проектът за зони за организация и контрол на паркирането на територията на Столична община предвижда три зони за краткотрайно паркиране в София – синя, зелена и жълта. Те ще покриват съответно идеалния център, разширение и периферията му.

Предлага се в “Синята зона” да бъде позволен престой до два часа за 3 лв. на час, в зелената – до три часа срещу 2 лв. на час, а в жълтата – до три часа срещу 1 лв. на час.

Според Доковски обаче е възможно да отпадне предложението за “Жълта зона” за краткотрайно платено паркиране в София или да се обособят такива зони около големите търговски центрове и пазари. В случай че се въведе такава, то това няма да стане по-рано от една година.

“Цените трябва да се разглеждат като инструмент, а не като цел”, посочи Марчело Доковски. Ще обсъдим и ще направим анализ, но със сигурност ще се съобразим с европейските практики, коментира председателят на политическата група на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева.”В европейски градове, примерно в Берлин, Виена е 1 евро на час. Има обаче и друг режим на плащане, който е свързан с това или да се увеличава, или да се намалява за всеки следващи 30 минути или час.

Според проучване на Националния център за изследване на общественото мнение 82% от столичани подкрепят запазването и разширяването на синята зона за паркиране в София. Около 720 хил. са официално регистрираните автомобили в столицата. Реално движещите се обаче са над 1 млн.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *