150 милиона лева от еврофондовете, предназначени за модернизация на държавните болници, няма да могат да бъдат усвоени, защото са спрени от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, съобщава Дарик.

Министерство на здравеопазването кандидатства за безвъзмездно финансиране по оперативна програма “Регионално развитие”, като стойността на помощта трябваше да бъде в размер на 148 млн. лева. От тях близо 70 млн. лева са предвидени за домове за медико-социални грижи и модернизация на лъчеапаратура.

Според документът, публикуван на официалната интернет страница на Главна Дирекция “Програмиране на Регионалното Развитие”, предоставената от Министерството на здравеопазването средносрочна рамкова инвестиционна програма не е минала минималния праг за оценка, поставен в Изискванията за кандидатстване от 50 точки.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройство  са заявили, че програмата е върната за преработване, а Министерство на здравеопазването трябва да я представи отново в срок до 30 септември 2010 г. След това ще бъде сформирана нова оценителна комисия, която да разгледа преработената програма.

За втори път се спира програмата в частта за здравеопазване, припомнят от Дарик. След като екипът на здравния министър Евгени Желев написа програма и определи кои болници ще получат тези средства, тя беше върната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След това беше изготвена и програма от екипа на предишния здравен министър Божидар Нанев, която сега е отхвърлена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *