За да имаме по европейски чисти пътища, трябва да променим манталитета на хората, може би с по-високи глоби или други кампании. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев в отговор на въпрос на депутата Димитър Чукарски относно съпътстващата инфраструктура на пътищата от националата пътна мрежа, предава БТА.

Чукарски се интересуваше защо по българските пътища няма добре оборудвани места за отдих с химически тоалетни и кошчета за боклук. При проектирането на автомагистрали приблизително през 10 километра се избира място за спиране, предвидено като площадки за отдих, това е заложено и в проектите, по които ние в момента работим, каза Плевнелиев.

Той допълни, че в закона за пътищата няма норма, която да задължава да се оборудват тези места. “Трябва да променим съзнанието на ползвателите на пътищата, защото ние всички виждаме как се изхвърлят бутилки, пликчета, битови отпадъци в движение от колите.

От тази гледна точка ние каквото и да направим, както и да чистим, нашите пътища няма да бъдат чисти, ако не си дадем сметка за това и не променим манталитета на потребителите”, добави още министърът.

По думите му бюджетът за поддържане на националните пътища през тази година е изключително ограничен и допълни, че ще чистят само по-основните артерии и тези пътища от второкласната републиканска мрежа, където има големи пътникопотоци.

Основното е да потърсим заедно с вас решението как да променим манталитета на българските граждани – може би с по-високи глоби, може би с друг вид кампании, така че наистина да знаем, че това са нашите пътища, каза Плевнелиев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *