post

Общо 600 милиона лева са средствата, които сържавата трябва да излати на строителните фирми, оказва сравка в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, направена от Btv.
Само регионалното министерство и агенция “Пътна инфраструктура” дължат на строителния бранш около 240 милиона лева от миналата година.

„От тези 240 милиона лева дължим на 200 компании, от които 144 са в пътния сектор. Агенция пътища дължи 176 милиона и останалите около 60 компании са в други сфери, в които МРРБ е сключвало договори в други направления и те са остатъка от 74 милиона лева”, коментира Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството.

Съобразно споразумение със строителната камара от преди повече от месец, министерството вече е изплатило част от борча – около 150 милиона лева на 130 компании, обясни министър Плевнелиев. Но за да си получат парите, останалите фирми трябва да подадат заявление към Българската банка за развитие, а регионалното министерство да потвърди, че претенциите са основателни.

„Някои договори, като например „Водното огледало” на Кърджали, където дължим около 35 милиона лева нямаме никакво намерение да ги платим , докато прокуратурата не си свърши работата”, каза строителният министър.

Средствата, които все още са спорни са около 60 милиона лева. Но въпреки, че механизмът за изплащане на борчовете вече работи, все още много малко компании подават заявления, за да си получат парите – общо към Пътната агенция и регионалното министерство около 30. Причината, според браншовата камара, е несигурност в бранша.

„Хората са уморени от дългите преговори и многото обещание. Аз мисля, че последното постановление, което излезе и начина за разплащане показват пътя, по който се разплаща”, каза Иван Бойков, директор на камарата на строителите.

Министър Плевнелиев не крие, че предложения от държавата механизъм на изплащане на дълговете не е много приемлив за някои частници.

Едната причина е, че този механизъм през Българската банка за развитие означава, че фирмите ще получат 93% от парите, защото 7% остават в банката за обработката. Може би някои от тях няма да подават подобни заявления и ще си търсят парите по съдебен път за 100%, смята Плевнелиев.

Не е изключено да има и фирми, които имат и много документални неуредици, заради които се въздържат да предявяват искове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *