post

Чешката компания за недвижими имоти Skanska Property започва свой нов зелен проект в Прага, наречен City Green Court, пише Europe-Re. Сградата ще бъде построена по стандартите за устойчивост и ще бъде сертифицирана по американската система LEED.

Новият офис проект ще бъде в бизнес зоната на чешката столица, а един от критериите на предприемачите е, да има лесен достъп с градски транспорт, велосипед или кола и да разполага с множество услуги наоколо.

City Green Court ще предлага възможност за отдаване на 15 000 кв.м офис площи. Сградата ще има седем етажа, атриум и подземен паркинг. Строителството по план трябва да започне в края на годината и да завърши в първата половина на 2012 година.

“City Green Court отразява стремежа на нашата компания към ефективност, гъвкавост и устойчивост. Сградата ще бъде сертифицирана по LEED, което е знак за качество за нашите клиенти” , коментира Брита Цезар, управляващ директор на Skanska Property. “Фактът, че предприемаме такава сериозна инвестиция във време на финансова криза, показва, че сме стабилен предприемач с достатъчно капитал и вярваме на офис пазара в Чехия.”

City Green Court е по дизайн на ню йоркско студио архитекти Ричард Майер и партньори (Richard Meier & Partners) с местно архитектурно бюро. Специално внимание е отделено на това, сградата да може да изпълни критериите на стандарта LEED (Leadership in Energy & Environmental Design). Сертификационната система взима под внимание как сградата се вписва в околната среда, следи за използваните материали и ресурси, за пестенето на енергия и вода, както и за намаляване на вредните емисии въглероден диоксид, управление и експлоатация.

„Сградите са причина за 40% от въглеродните емисии по света, което е повече отколкото автомобилната индустрия. Компанията е решена да намали това въздействие върху климата”, казва Брита Сезар. “Днес имаме възможност да строим енергийно ефективни сгради, които не са по-скъпи в сравнение със стандартните такива. Убедена съм, че по-ниска консумация на енергия, намаляване на изхвърлените CO2 емисии и по-здравословната работна среда, ще бъдат оценени от наемателите. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *