post

Цените на жилищата в Лондон продължават да бъдат най-високи в цяла Великобритания, пишат в свое ново проучване консутантите от Knight Frank. Според Лиам Балей, ръководител на проучването, ниският курс на паунда спрямо долара е събудил интереса на чуждестранните инвеститори, които сега могат да купят имот в централен Лондон с 34% по – ниска цена,  спрямо пика през 2008 година.

“Цените на имотите в Челси, Кенсингтън, Нотинг Хил и Найтсбридж (най-скъпите квартали в Лондон) нарастват в последните 12 месеца, но особено силен ръст наблюдаваме в Майфеър, Кенсингтън и Найтспбридж, където само за последните шест месеца цените скочиха с 14%”, коментира той.

Той отбелязва, че руските купувачи са активната страна на пазара, докато интересът на местните е по-малък. Балей обяснява това с политическата ситуация и изборите в страната.

Според него финансовата нестабилност все още създава известно недоверие между купувачи и продавачи, а голяма част от клиентите все още тестват пазара. Очакванията му за следващите месеци са търсенето да се засили, а пазарът да се стабилизира.

Елена Нортън, ръководител на проучването за Русия и ОНД коментира „Купувачите от Русия и ОНД  имат отново интерес към луксозните имоти в Лондон, продиктуван най-вече от ситуацията в Еврозоната и стабилните позиции на рублата спрямо паунда. Възстановяването на пазара  там  допълнително предизвиква интерес и е гаранция за по-силен пазар в бъдеще”.

Според нея руските клиенти гледат на Лондон като сигурна и дългосрочна за инвестиции дестинация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *