post

Идването на IKEA значи добър климат и стабилна държава.Това каза премиерът Бойко Борисов, който направи първата копка на строежа на магазин на мебелния гигант в столицата, заедно с Василис Фурлис, председател на Борда на директорите на Fourlis Group, компанията, която държи франчайз правата на магазини Ikea за Гърция, Кипър и България.

Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев IKEA са изявили желание за инвестиция в страната още преди 5 години, но едно от изискванията им е добра пътна връзка. Той допълни, че освен предстоящото разширяване на Околовръстното от Драгалевксия възел до Младост 4 се придвижда и ремонт на „Бистришко шосе”, с което да се подобри достъпът до магазина. „И аз и министър-председателят се опитваме да подкрепим тази инвестиция, която може да достигне 300 млн. евро”, обясни Плевнелиев.

Що се отнася до участъка от Южната дъга на столичното Околовръстно шосе от бул. “Самоковско шосе” до “Младост” IV, целта е да бъде завършен до 2 години. Според разчетите на Плевнелиев проектът ще струва около 20 млн. евро, за които ще може да се кандидатства по ОП “Регионално развитие”.

„Ако от Евроейската комися дадат “зелена” светлина, до 1 месец може да бъде издадено строително разрешително и до 6 месеца да бъде избран изпълнител”, добави той.

Инвестицията в магазина е над 50 милиона евро. Общата му площ ще е над 30 декара,  ще предлага 7 500 продукта, готови стаи и напълно оборудвани домове. За клиентите са предвидени 1200 паркоместа и  ресторант за 600 души.

Предвижда се проектът да бъде изцяло завършен през 2011 г.

Целта на IKEA е да има 10% пазарен дял от продуктите за обзавеждане за дома, които се купуват в България. Голяма част от стоките, които ще се продават в магазините на ИКЕА ще са на български производители.

Василис Фурлис обяви, че след магазина в София международната верига планира да започне изграждане на такъв и във Варна. „Още не сме закупили терен, но сме близо до сделка”, каза той.

Фурлис обясни, че стратегията на компанията включва покупка на терен и построяване на магазин с площ от поне 25 000 кв. м, а не наем в голям търговски обект. „IKEA изгражда обектите си на места, където има 500 000 жители на 2 часа път с кола”, допълни той. По тази логика в София може да има още един магазин, но дали ще има, ще се реши след време в зависимост от развитието на пазара у нас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *