post

Може ли въпреки все още властващата финансова криза в България да се строи нещо иновативно, авангардно и уникално за мащабите не само на Европа, но и на света? И ако всичко това звучи прекалено странно, не мислете така.

Изглежда новостроящите се офис сгради на Литекс Тауър и Софарма имоти близо до центъра на столицата може да се окажат камъчето, което ще преобърне представите за това, каква трябва да бъде съвременната и модерна офис сграда.

“Проектът на сградите на Литекс Тауър и Софарма е компилация от разнообразни системи, които го правят уникален не само за България, но и в световен мащаб. Това са олекотената конструкция, децентрализирана ОВ  инсталация, осигуряваща максимална гъвкавост и намалено потребление, централна вакуумна прахо-почистваща система, както и система за управление и контрол на сградата. Акцентът обаче е фасадата. Тя е последно поколение– адаптивна фасада. Нейната специална разработка е ключът към концепцията за ниско енерго-потребление и висок комфорт. Подобни фасади има реализирани единствено в Швейцария и Австрия и сега фасадата е развита и подобрена  последна версия”, обяснява инж. Кирил Велковски, един от главните участници в проектирането на високотехнологичните системи.

В проекта се залага на технологията на естествената светлина. Слънце-защитните щори са от ново поколение и единствени по рода си. Външното стъкло е напълно прозрачно. Специалните системи на щорите връщат обратно пряката слънчева светлина, без да отделят голямо количество вторична топлина  и в същото време пропускат достатъчно за комфорта мека дифузна  и естествена светлина.

Административно-търговският комплекс, състоящ се от три сгради, се строи в близост до новата метро-станция 10 на бул. “Драган Цанков” в столицата. Разположен е на бул. “Дървенишко шосе” до КАТ.

Комплексът включва 16, 19 и 22-етажни тела, които са едни от най-високите сгради, които в момента са в процес на изграждане в столицата. Инвеститор на обекта са две фирми “Литекс Тауър” и “Софарма имоти”. Проектът е дело на “Архитектоника студио”ООД, а консултант по проекта е Koester Lichtplanung, Германия. Главни изпълнители са две фирми – “Маркан” ООД и “Телекомплект” АД. Проект мениджър за “Литекс Тауър” е “Мегабилд”, а консултант по строителния надзор – “Нормис”.

Фасадната система на сградата е проектирана по идея на д-р Хелмут Кьостер. Продължилите две години проучвания и тестове дават като резултат първата по рода си елементна двойна фасада с вградени оптични щори и прозрачни стъкла на Балканите. Благодарение на сътрудничеството между Köster Lichtplanung – Германия, арх. Хелмут Кьостер, инж. Кирил Велковски, арх. Димитър Паскалев, “Архитектоника студио” и Reynaers, Белгия (производители на фасадната система), се осигурява високата енерго-ефективност на комплекса.

ОВК системи са проектирани от инж. Богомил Хорозов, “ТЕРМОКЛИМА 2005” ЕООД.

Засега в по-напреднал стадий на строеж е сградата на Литекс Тауър. Снимки на строителството и фазата, в която се намира, може да разгледате в галерията долу. А повече за идеята на сградите, технологията и с какво ги прави сградите на бъдещето, четете в интервюто с инж. Кирил Велковски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *