post

България има достатъчно средства за изграждането на Лот 2 от автомагистрала „Тракия“, съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.  Той посочи, че България е сключила договор за безвъзмездна помощ и е получила аванс от европейските средства за магистралата.

Можем да черпим до 20% от този аванс за магистралата, което ще бъде достатъчно за изграждането на втория лот, посочи Плевнелиев.

Апликационната форма за магистралата е изпратена в Брюксел. Малък е броят на експертите, които могат да боравят с документи по оперативните програми, отбеляза той.

Думите на Плевнелиев обаче влизат в противоречие с изненадващо изказване от събота по Дарик радио на транспортният министър Александър Цветков, според когото апликационната форма не е готова и не е изпращана в ЕС.

Министър-председателят Бойко Борисов трябва да балансира между много минуси, един от тях е „големият гьол АЕЦ-Белене, който струва поне две магистрали“, другият минус е проектът „Цанков камък“, ситуацията е тежка, трябва да се отсеят приоритетите, каза още Плевнелиев.

Няма да можем да направим всичко, но темата за трите магистрали – „Тракия“, „Люлин“ и „Марица“, е актуална за правителството, по тези три магистрали се работи на високи обороти, заяви министърът.
В най-голямата нищета и липса на пари, правителството сега строи най-много километри магистрали от всички предишни правителства – 82 километра магистрали годишно, отбеляза Плевнелиев. Летвата е вдигната много високо – да направим 240 километра магистрали, добави той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *