post

Значителна част от хотелите във Варна са готови да преминат процедура, чрез която да получат сертификат за „зелен обект” срещу заплащане на съответна такса, показва проучване на Варненска туристическа камара, цитирано от в. Позвънете.

За целта са разработени над 84 критерия, като 37 от тях са задължителни, а останалите по избор. Ако хотелите отговарят на тях, могат да получат европейска екомаркировка, наречена „цвете на ЕС”. Концепцията за зелени хотели включва по-малко харчене на електроенергия и вода, екологично ориентирано управление и намаляване на количеството произведени отпадъци.

Голяма част от хотелиерите осъзнали, че зеленият туризъм, освен че опазва околната среда, привлича и по-платежоспособни туристи и са готови да внедрят екопрактиките в своите обекти. Според проучването 81% от британците предпочитат да отседнат в екологичен хотел, като 50 на сто от тях биха платили и с 30 лири повече за престой в такъв обект. Освен това се давало шанс на бранша да намали и разходите си.

Стандартен хотел със 150 стаи, който не е екоориентиран, за седмица изразходва толкова вода и ток, колкото 100 четиричленни домакинства харчат за година. „Затова хотелиерите вече имат положителната нагласа към екополитиката”, обясни Стоян Маринов от Варненска туристическа камара.

Въпреки това, обаче във Варна все още няма нито един обект със зелен сертификат. Проблемът се оказал в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). „Схемата за екомаркировката се въвежда от авторизиран за целта орган, който за България е МОСВ. Това е ведомството, с което трябва да се свържат желаещите зелен сертификат и от там да вземат наръчник и пакет документи за кандидатстване”, посочи Маринов.

„Още при първите ни опити да получим повече информация за процедурата обаче ударихме на камък и срещнахме мълчание от страна на МОСВ”, разказа експертът по туризъм. Според него това е една от основните спирачки пред бранша да кандидатства за зелен сертификат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *