post

Цената на имота и добрата инфраструктура са основните показатели, които гледат купувачите при избор на жилище в България. Реално търсещите клиенти са добре ориентирани в пазарната ситуация и знаят какво искат. Това са част от тенденциите, които показва доклад за пазара на жилищни имоти за първата половина на годината, изготвен от агенцията „Форос”.

Все по- голям е делът на купувачите, търсещи жилища в райони с добра инфраструктура – локални артерии, в близост до автобусни спирки, спирки на метрото. В София най-предпочитани квартали са Лозенец, Изток, Иван Вазов, Стрелбище, като е регистрирано и значително по-силно търсене спрямо предходните две години и в Хиподрума, Изгрев, Яворов, Оборище и района около Медицинска академия.

Като цяло търсенето през изминалите шест месеца остава на по-ниско ниво, спрямо  предходните години, резултат на нестабилната икономическа ситуация и несигурността в доходите.

Брокерите отчитат, че най-търсени за периода са двустайните и тристайните апартаменти, предимно от семейства за основно жилище, като те формират 70 % от реално търсещите клиенти. Най-често търсените жилища в по-големите градове на страната са в ценовия диапазон от 45 000 до 55 000 евро за двустайни жилища, а за тристайни до 85 000 евро.

През разглеждания период се наблюдава завръщане на купувачите към най-престижните райони  в по-големите градове, предвид спада на цените.  Ако до преди време офертите за имоти в централните градски части са били много малко на брой, и това което се е предлагало е било много над средната цена за конкретния град, то сега цените в тези райони намаляват и жилищата стават все по-достъпни.

В зависимост от доходите, които получават анализаторите сегментират три категории купувачи. Първата група са тези с доходи под или средното ниво за страната. Те търсят имоти  за задоволяване на жилищни нужди в ниския ценови За повишаване атрактивността на офертата се предлагат и различни схеми на разсрочено плащане, безплатни гаражи, паркоместа и други.

Групата на клиенти с доходи над средните за страната, търсят имот в широкия център, предимно апартаменти ново строителство или в стари сгради, но с добре поддържани общи части.

Третата група е тази на “high level” купувачите, които търсят по-луксозни жилища в престижни райони с добър имидж. Тази група предпочита жилища, намиращи се в затворени комплекси, предлагащи редица допълнителни услуги – 24-часова охрана, паркоместа, наличие на хранителен магазин в комплекса и др. Все повече от купувачите от тази група се насочват към „зелените” жилищни проекти с технически по-добри параметри.

Продажните цени на жилищните имоти продължават да спадат, но с по-бавни темпове, като
в някои райони на страната те достигат нива от 2007 година, показват данните на „ Форос „. За първото тримесечие на 2010 година е отчетен спад в продажните цени от 16.17% на годишна база. На  тримесечна база, намалението забавя своя темп и достига до 4.21 % за първото тримесечие спрямо последното на 2009 година, и 3.97 % през вторите три месеца на настоящата година спрямо периодът януари- март 2010 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *