post

Енергонезависимо екологично жилище в пловдивското село Царацово кандидатства за световен рекорд “Гинес” в областта на строителството, съобщава собственикът на къщата Георги Стамов, цитиран от БТА.

Сградата ще бъде изградена чрез алтернативни енергийни източници, като водата ще се изпомпва с вятърен двигател, електроуредите ще работят с ток от слънчев колектор, а по-тежките машини ще се задвижват с дизелов двигател с масло от рапица.

По думите на Стамов, тази енергия ще се използват и в домакинството, с което очаква да постигне над 90% по-малко консумация.

Моделът за „евтиния“ дом е еднофамилна къща на два етажа с площ от 160 кв.м, чийто покрив ще бъде копие на Хеопсовата пирамида. За изграждането му ще бъдат използвани немагнитни материали и ще бъде покрит с алуминиеви плочки.

Процедурата за рекорда стартира от днес, като за целта ще се води дневник, в който ще се отразяват всички дейности при строежа и след това през четирите сезона на годината, обясни Стамов, който работи по проекта още от 2006 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *