post

Строителни компании са заявили готовност да продължат с основните ремонти на пътищата по двете спрени програми “Транзитни пътища V” и по заема от Световната банка, при условие че държавата им се издължи през април 2011 г. Това съобщи Божидар Йотов, председател на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), цитиран от в-к „Дневник”.

“Адмирирам фирмите, които могат да си позволят това нещо. Подкрепяме бранша, но не може да гарантирам, че до април 2011 г. ще може да им платим, защото не знаем какъв ще ни е бюджетът през следващата година”, каза Йотов.

Около десетина компании са готови да финансират държавата авансово само да продължат работа, каза Румен Йовчев, председател на Браншова камара “Пътища”. Сред заявилите желание са “Главболгарстрой Инфраструктурно строителство”, “Пътстрой 92”, “Пътстройинженеринг Т”, “Трейс груп”, “Холдинг Пътища” и други по информация на браншовата камара, АПИ и фирми от пътния бранш, потърсени от “Дневник”.

Вчера стана ясно, че в следващите дни агенцията ще да започне да подписва договори с избраните изпълнители за ремонт на пътни отсечки, финансирани от оперативна програма “Регионално развитие” – етап I. По цялата схема се отпускат 500 млн. лева.

Агенцията разполагала и с 11 млн. лева в бюджета, с които ще се ремонтират критични участъци, които са определени съвместно с МВР. Вече се кърпят дупки по пътя София – Калотина и пътя край Чепинци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *