post

Големите поръчки за пътно строителство в България да се управляват от международни компании за управление на проекти (т.нар. project management), предложи председателят на Управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура“ Божидар Йотов при подписване на договора за строителство на лот 3 на АМ „Тракия”.

В началото компаниите ще управляват проектите за магистрали, които се финансират от еврофондовете. Услугите им ще се заплащат със средства от оперативна програма “Техническа помощ”.

Изборът на фирми ще става чрез търг, като първият публичен проект, който ще се управлява от такава компания е за магистрала “Тракия”, каза Йотов. Идеята е само една фирма да контролира изпълнението и на трите недостроени лота.

За управление на проектите за магистралите “Марица” и “Струма” ще бъдат избрани други фирми.
Идеята за изнасяне на управлението на проекти извън пътната агенция заради недостатъчния й капацитет не е нова. Преди време тя беше лансирана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и от министъра по еврофондовете Томислав Дончев. Плевнелиев дори предлагаше да се създаде изцяло нова структура, която да управлява европейските инфраструктурни проекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *