post

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъде надзиравана от ново специално създадено звено в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщи строителният министър Росен Плевнелиев след срещата с еврокомисаря по регионално развитие Йоханес Хан, съобщава stroitelstvoimoti.com. В нея участие взеха още министрите на еврофондовете Томислав Дончев и на транспорта Александър Цветков.

От българска страна е бил представен план-график за строеж на магистрали, пътища и жп линии, който да убеди Европейската комисия, че сме в състояние да усвоим 2 млрд. евро, отделени от Брюксел за този сектор от 2007 до 2013 г.

Те са по оперативна програма “Транспорт”. Плевнелиев обясни, че Европейската комисия остава “изключително притеснена” за капацитета на Пътната агенция. Затова и се появила идеята за новото звено. То ще заработи до дни, увери Плевнелиев.

Причината за безпокойството е бавното напредване на големите проекти. Тази година ще бъдат усвоени едва 3 % (30 млн. евро) от европарите за пътищата. По цялата оперативна програма „Транспорт“ в момента са договорени само 30 % от средствата, а са платени 4.2 %, основно благодарение на софийското метро.

Графикът предвижда през 2010, 2011 и 2012 г. да бъдат договорирани съответно 25, 60 и 100 % от парите за пътна мрежа, каза Плевнелиев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *