post

Търсенето на жилища в София се увеличава, огледите на имоти се активизират и запитванията стават все повече. Това отчетоха от франчайзинговата верига ERA.

В момента се търсят малки жилища в нови кооперации, завършени по възможност до ключ, обясни Елена Константинова, управител на ERA инвест, цитирана от BPost. Търсенето е в рамките на до 50 000 евро за малки жилища и до 80 000 евро за големите жилища. От веригата отчетоха още, че очакванията на продавачите по отношение на цените тази година са по-реални в сравнение с миналата.

В “Младост”, който е един от най-бързо развиващите се крайни райони, търсенето е в рамките на 40-50 хил. евро за двустайни и 70-80 хил. евро за тристайни жилища.

В “Люлин” и западните райони жилища търсят хората от провинцията и тези, които имат по-ниски финансови възможности.

Най-често запитванията там са за малки жилища в нови тухлени кооперации, които са близо до метрото. Предлаганата цена за такива имоти е до 45 000 евро. При панелките до 50 кв. м. купувачите са склонни на сделка при цена от 25 000 до 30 000 евро.

В най-привлекателния район на София “Лозенец” имотите се продават за по 1000 – 1200 евро на кв. м.
Стабилизиране на жилищния пазар отчитат от ERA във всички райони. Веригата констатира и порцес на “изпускане” на жилищата. Купувачите дълго се колебаят и имотът вече се оказва продаден, казаха още от ERA. Забелязва се и обратна тенденция – продавачите задържат прекалено имота си в очакване на добър купувач и се налага да го продадат на по-ниска от пазарната цена.

Обновяването на жилищния фонд в столицата ще продължи, прогнозирахаа експертите от ERA.
Те съобщиха, че през последните пет години в София са изградени 14 318 жилища. Голям остава процентът обаче на имотите без акт 16, които остават недовършени.

От ERA отитат, че европейските столици дават вече първи сигнали за съживяване на пазара на недвижими имоти и се наблюдават тенденции на повишение на търсене на жилища.

Търсенето се увеличава в почти всички пазари, където оперира агенцията, но предвид на несигурните темпове обаче 2010, подобно на и 2009, ще е годината на купувача.

Тенденцията на свиване на сделките намалява, а в някои европейски столици се наблюдава и повишение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *