post

Луксозните вили по гръцките острови все повече привличат милионери и холивудски звезди като Том Ханкс тъй като цените им са паднали до 45 на сто, след като кризата в Гърция удари и търсенето на пазара на недвижими имоти. Това показват оценка на американската агенция Bloomberg, цитирани от атинския в. “Имерисия”.

За да се купи луксозна вила на гръцки остров е много по-достъпно от преди, пише Bloomberg и дава пример с полуготова вила на остров Миконос, която се е предлагала за 2 млн. евро, след като цената й е била свалена с 500 хиляди евро. Така е и с къща с три спални на остров Корфу, чиято цена е била намалена от 1,4 милиона на 750 хиляди евро.

Според агенцията, една от причините, довели до по-ниските предлагани цени, е данъчното облагане на големите недвижими имоти в Гърция.

Пакетът от икономически мерки на правителството Папандреу включва
допълнителен данък върху недвижимите имоти, чиято цена надхвърля 5 млн. евро. По-висок данък е предвиден и за собствениците на имоти, надвишаващи 400 хиляди евро, пише авторът на материала.

Като друга причина се изтъква фактът, че гръцките купувачи са изнесли капитали в чужбина и са предприели съответни инвестиции извън страната.

Пример е Лондон, където 6 на сто от покупките на жилища, струващи над 2
млн. британски лири /2,4 млн. евро/, са били направени от гърци.

Bloomberg отбелязва още, че заради кризата корекциите надолу на цените на луксозните вили в Испания, Португалия и Италия са по-малки отколкото са в Гърция. Този ценови спад за Испания е 8-10 на сто.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *