post

Нови лабораторни камиони на Националния институт по пътни технологии към Агенция “Пътна инфраструктура” ще следят за качеството на строителството по пътищата.  Работата на двете машини беше демонстрирана вчера пред президента на Световната банка Робър Зелик, чието посещение в България започна от Варна.

Той направи инспекция на отсечка от пътя Варна – Добрич, финансирана от Световната банка, в компанията на еврокомисаря Кристалина Георгиева, премиерът  Бойко Борисов и министрите на регионалното развитие Росен Плевнелиев и на икономиката Трайчо Трайков.

Обектът се изпълнява по проект за Рехабилитация на пътната инфраструктура и се съфинансира със заем от Световна банка. Отсечката, стойността на ремонтните работи за която е 5,5 млн. лв., е част от Лот 3 на проекта и обхваща малко над 8 км от пътното платно.

Двете машини са закупени по проекта и са на стойност 1,5 млн. евро. Единият от камионите трябва да обиколи всички пътища на страната за период от 5 години и да  анализира състава, натовареността, износването и необходимостта от ремонти на различните отсечки. „По този начин ще се направи пълна картина на пътната мрежа в страната ни. Данните ще са видни и за всички европейски институции”, подчерта Борисов.

“Той прави разрез на заснетия път и казва колко материали трябва да се вложат и качествено ли е изпълнено заданието, за да се плати. Съответно казваме извинете на милите строители и не им плащаме, ако не са го направили така, както е по стандарт”, обясни Борисов, цитиран от Varna24.bg. Според него с тази техника ще се повиши и доверието на европейските ни партньори по отношение на разходването на средства за пътно строителство в страната ни.

Според Зелик въпреки тежката икономическа криза българското правителство успява да управлява пазарите и финансите си не по-зле от останалите правителства по света. Той похвали и мерките за справяне с корупцията и престъпността.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *