post

Първият влак на общия железопътен алианс между Сърбия, Хърватия и Словения най-вероятно ще тръгне на 1 октомври, заяви сръбският министър на транспорта Милутин Мърконич, цитиран от агенция Танюг.

До няколко дни ще стане ясно какви средства ще вложи всяка държава в съвместното предприятие, което до края на 2011 г. би могло да увеличи приходите на Сърбия с около 50 милиона евро.

Според думите на министъра общият железопътен алианс ще се финансира от приходите, а разликата ще се разпределя между железниците на трите държави.

Министър Мърконич подчерта, че благодарение на тази инициатива вече няма да има натоварване на граничните пунктове, тъй като товарите ще преминават полицейския, митнически и санитарен контрол по-бързо.

Декларацията за формирането на общ железопътен алианс между Сърбия, Словения и Хърватия бе подписана в края на юли в Блед с цел постигане на по-ефективен, по-рентабилен и по-бърз превоз на стоки и пътници между държавите в региона.

Със създаването на железопътния алианс пътят от Любляна до Истанбул например ще се съкрати от сегашните около 60 часа на 40 часа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *