post

Според публикуваната от Stroimedia класация за съотношението годишен приход – цена на кв.м жилищна площ, средностатистическият българин трябва да работи една година, за да си позволи покупката на 1,7 кв. м жилищна площ (при заложена цена от 1759 евро/кв.м).  Тогава колко трябва да работи, за да си позволи покупка на жилище на най-скъпия е света пазар? Оставяме сметките на вас…

За  поредна година малката държава Монако остава лидер в престижната класация на Лондонска агенция за имоти Chesterton Humberts за най-скъп пазар на първокласни жилища в света. Според публикация в онлайн изданието  Real Estate Channel  жилище на вторичния пазар там струва средно 45 000 евро на кв. метър.

Второто място се заема от една не по-малко любима на милионерите дестинация френският курорт Сен Жан Кап Фера. Там цената е 32 500 на кв. м. На третото престижно място се класира Лондон с цена от 22 500 евро за квадрат.

След скорошната продажба на най-скъпото жилище в света – мезонет за 220 млн. долара, английската столица може и да претендира.

В контраст със средиземноморския пазар Ню Йорк изостава далеч в класацията със 15 500 евро/кв. м, следван от Париж с 13 500 евро/кв. м. Ако все пак държите да имате имот на някоие екзотично място, то от общо 22 разгледани пазара Пукет и Мавриций предлагат най-изгодни цени – по около 3 000 евро на кв. м.

Въпреки поредното първо място на Монако, може да се поспори относно кой е най-скъпият пазар. От Real Estate Channel  припомнят  проучване на Financial News най-скъпата улица за покупка на жилище в света.

Според него тя е Severn Road в Хонконг, където апартаментите там се продават средно за 54 000 евро/ кв.м. На Avenue Princess Grace в Монако средната цена е около 47 000 евро за квадрат, след като цените през миналата година паднаха с 50%, отчитат от Financial News.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *