Една от подкомисиите в нюйоркския градски съвет одобри проект на компанията за инвестиции в имоти Vornado Realty Trust да построи 67-етажна сграда, известна като 15 Penn Plaza, на две преки от световно известния Емпайър Стейт Билдинг. Тя ще бъде почти толкова висока колкото небостъргача, който от построяването му през 1931 г се издига без засенчващи го съседи в Мидтаун в Манхатън.

Кметът Майкъл Блумбърг одобри инициативата, но плановете предизвикаха гнева на собствениците на 102 етажната сграда и те настояха общинските съветници да блокират проекта с аргумента, че новата сграда ще засенчва шедьовъра. Според мениджърите тя би била приемлива, ако се направи по-ниска и с по-тясна горна част.

„Не става въпрос за забрана на строителството на високи сгради, а за запазването на самата уникалност на линията на хоризонта на Ню Йорк“, посочват те. „Емпайър Стейт Билдинг е определящата сграда в хоризонта над града и най-важната му забележителност.“

От инвестибаче настояват, че сградата е проектирана да се впише в околната градска среда и посочват, че проектът ще донесе редица подобрения като нови входове за метрото и други.

Предвижда се Penn Plaza да е с височина 363 метра (Емпайър Стейт Билдинг е 381 м). Емблематичният небостъргач обаче има антена с дължина 62 м, с която върхът му достига височина от 443 м.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *