Единственият и уникален за България и Балканите покрив беше монтиран на Многофункционалната спортна зала на 4-ти километър. Издигането на покривната конструкция с тегло 1500 тона и 6000 кв.м площ е започнало снощи и е продължило до днес на обяд.

Освен със своето тегло мегаблокът е уникален и с пространственото си положение в две равнини. В процес на изпълнение върху металната конструкция е покривната акустична ламарина. Проектирането, производството и монтажът на покривната конструкция са реализирани за 10 месеца.

Технологията се осъществява от швейцарската фирма „VSL”, която е реализирала редица световни проекти.

Като цяло строителството на сградата върви точно по график, а официалното откриване ще бъде през август 2011 г. Това стана ясно по време на инспекцията на министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и неговият заместник Иван Ценов, които огледаха и напълно изградената тренировъчна зала, част от многофункционалната спортна зала.

Тренировъчната зала е завършена в срок и по думите на министър Нейков е единствената подобна у нас. Залата е с достатъчна височина, и позволява практикуване на различни водове спорт, включително и художествена гимнастика.

„Към нея изградихме съблекални, бани и санитарни възли. Първоначално те не влизаха в плановете, но ние ги направихме за наша сметка”, заяви президентът на фирмата изпълнител „Главболгарстрой” Симеон Пешов.

Многофункционалната зала разполага с 12 410 постоянни седалки и 3640 подвижни места. Под игралното поле ще има стаи за логистиката и помещения за поддръжката на залата и други.

Строителството на сградата ще струва 90 млн. лв и според строителя те са достатъчни за реализацията на проекта. Пешов заяви, че за момента са похарчени 40 млн. лв, а от страна на държавата са преведени 34 млн. лв. „Всичко за момента е наред, няма нищо притеснително. Строителите вървят винаги една крачка напред, затова ние сме сигурни, че всичко ще бъде точно разплатено”, добави той.

По строителството работят средно 800 души едновременно, като с допълнителните служители те стигат до 1200.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *