post

Президентът на страната Раул Кастро обеща да намали държавния контрол над икономиката на страната и така да попълни бюджета с нови инвестиции в страната, съобщава Асошейтед прес.

Новият закон, даващ право на инвеститорите да наемат земя в Куба в срок от 99 години, е в сила от миналия четвъртък. До този момент периодът, за който тя се даваше под аренда беше 50 години, с възможност да се увеличи с още 25.

Според агенцията основна причина за увеличение на срока е желанието на Куба да привлече инвестиции в областта на голфа, луксозните вили и жилища „втори дом” за заможните туристи.

„Времената се променят”, коментира Робин Конърс, президент на кандаската компания Leisure Canada, която планира да построи хотел, вили и две голф игрища до плажа Джибако. От комапанията имат намерения да инвестират и в луксозен хотел в Хавана, както и в проект в Кайо Ларго.

Конърс се надява, че по-дългия срок на отдаване ще доведе и до по-ниски лихвени проценти.

Не толкова оптимистично настроен обаче е анализаторът от търговско-икономическия съвет на Куба и САЩ  Джон Кавулич. Според него тази мярка няма да доведе до поток чужди инвестиции, а просто ще покаже, че „в крана има вода”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *