post

От началото на своя мандат до сега средствата, договорени по еврофондовете са 1 млрд лв. За период от две години предишното правителство сумата е била едва 25 млн. лв. Тези данни изнесе в Димитровград министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на първата копка за реконструкция на пътя Димитровград-Чирпан.

Участъкът е една от трите отсечки, които ще бъдат обновени със средства по Оперативна програма “Регионално развитие” на територията на областите Хасково и Кърджали. Проектът за ремонта на този път беше спрян през февруари 2008 година от Европа, сега тръгва отново, каза министърът. 60 млн. лв. са икономисани до момента от проведените по програмата тръжни процедури.

Очаква се икономическият ефект от прозрачните търгове да бъде 150 млн.лв., при предвидени за второкласната и третокласна пътна мрежа 500 млн.лв., коментира министър Плевнелиев, цитиран от Darik.

Той бе категоричен, че ще приключи в срок и големият воден проект, който включва изграждането на пречиствателни станции в Хасково, Димитровград и Стара Загора, изграждане на канализационна и водопроводна система в кварталите от левия бряг на река Марица в Димитровград.

Проектът се реализира с пари по програма ИСПА, която приключва в края на годината и заради оттеглянето на първоначално избрания за ремонтите в димитровградските квартали изпълнител, успешното приключване на проекта бе под въпрос. Плевнелиев обаче заяви, че няма да бъдат изгубени нито лев европейски пари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *