До 17 септември трябва да са ясни големите инфраструктурни проекти, за които ще се търси експертна подкрепа от световните финансови институции, каза министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. До тази дата трябва да имаме изчистена картина кои са проектите, за които ще искаме подкрепа и какъв е типът подкрепа, който търсим за всеки конкретен проект.

На тази дата ще се състои среща на ЕК и международните финансови институции. По думите на Дончев срещата е важна за страната в контекста на разговорите от последните месеци във връзка с евентуална техническа помощ предоставена от Световната банка (СБ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) на България, по отношение на осъществяването на големите инфраструктурни проекти. Във връзка с това в момента в кабинета текат интензивни консултации.

Сферите, в които ще бъде търсена помощ от СБ и ЕИБ са “транспорт”, “пътен и железопътен сектор” и “околна среда”. Има изработена специална форма, в която всяко от министерствата – на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта и на околната среда и водите трябва да посочи конкретните проекти, по които очаква съдействие, както и типа на съдействие. Допълнително ще бъдат уточнени техническите детайли, свързани с техническата помощ, която очакваме да получим, каза министърът.

Според министър Дончев, цитиран от БТА стартовият пакет проекти, които ще тръгнат със съдействието на световните финансови институции ще бъде максимум от 5 проекта, но се очаква да постъпят поне 10 или 15 предложения.

Това което се подготвя е дело на взаимодействието между ЕК и Световната банка без пряк аналог, смята министърът. Той е убеден, че този пилотен проект ще бъде успешен и ще помогне на България да ускори ползването на европейските пари, специално за големите инфраструктурни проекти.

В екипите трябва да бъдат включени не само опитни мениджъри, които са управлявали такива големи проекти, но и хора с локален опит, за да не се създават проблеми с работите с институциите, заявява още Дончев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *