post

Министърът по управление на средствата от еврофондовете Томислав Дончев отрече България да губи средства от забавянето на проектите по предприсъединителната програма ИСПА. По думите му може да достигнем реална усвояемост дори над 70% по тази програма.

“Петдесет и шест процента от тези средства, де факто, до момента са разплатени. Колкото до срока, свързан с края на годината, искам да кажа, че една голяма част, може би близо една четвърт от всички действащи към момента меморандуми, има потенциал да бъдат удължени, не до 2010, а до 2011 г. “Дунав мост” е отделен казус, там удължението би могло да бъде до края на 2012 г. Можем да достигнем реална усвояемост дори над 70% по тази програма.”, заяви министър Дончев в съвместно предаване на БНР и БНТ.

Проблем за усвояване на пари по ИСПА има по отношение на удължаването на срока с една година за водните цикли на Смолян, Шумен, Балчик и Варна, добави Томислав Дончев.

По-късно на пресконференция за представяне на приоритетите в работата си през новия политически сезон и актуалното състояние по изпълнението на оперативните програми, той обясни, че цялото финансиране за допустими разходи по подписани финансови меморандуми по програма ИСПА е над 1,5 млрд. евро. То е разпределено на три основни източника на финансиране – помощ от ЕС /над 880 млн./, заем от международни финансови институции /367 млн. евро/ и от държавния бюджет /281 млн./.

За проекти в сектор „Транспорт” и сектор „Околна среда” разпределението е 50 към 50, а общият брой на подписаните финансови меморандуми е 40.

Дончев предложи да се създадат между 160 и 180 нови щата в държавната администрация за експерти по ресора, като всяко ведомство ще може да назначи толкова, колкото са му необходими – от 20 в Министерството на околната среда до 5 в Министерството на регионалното развитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *