post

Швейцария ще предостави на България помощ в размер на 76 млн. швейцарски франка (106,5 млн.лв). Това стана ясно днес след като министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев и президентът на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтард подписаха Рамково споразумение по българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Средствата ще бъдат насочени към областите, в които Швейцария може да предостави ноу-хау и опит – „Сигурност, стабилност и подкрепа за реформите”, „Околна среда и инфраструктура”, „Насърчаване на частния сектор” и „Развитие на човешките ресурси и социални дейности”.

„Предоставената финансова подкрепа е символ на солидарност към България, като новоприсъединила се страна-членка на Европейския съюз, поставяща солидна основа за развитие на политическите и икономическите отношения”, изтъкна президентът на Швейцарската конфедерация Дорис Лойтард след подписването.

От своя страна министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев заяви, че България има готовността да работи в тясно сътрудничество с швейцарските експерти за ефективното изпълнение на проектите по програмата при категоричен контрол за изразходваните средства.

Българо-швейцарската програма за сътрудничество е продължение на подкрепата, която Конфедерация Швейцария е предоставила на България в периода след 1990 г. и е включена в обхвата на Меморандума за разбирателство, подписан през 2006 г. между Съвета на ЕС и Федералния съвет на Конфедерация Швейцария.

На 25 юни 2008 г. федералният съвет на Конфедерация Швейцария подписа политическа декларация и одобри финансовата помощ за България и Румъния под формата на приложение към Меморандума за разбирателство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *