Ремонтът на 26 километровата пътна отсечка от София през квартал Бистрица и село Железница до село Ковачевци ще струва 8 млн., вместо 16 млн.лв, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който днес постави начало на рехабилитацията на трасето. По думите му това е постигнато, благодарение на „честен търг и конкурентно състезание”.

Проектът включва рехабилитация на 26,8 км третокласен път, който свързва южната дъга на Околовръстния път на София и местността Бункера със селата Бистрица, Железница, местността Ярема и с. Ковачевци.

Възстановяването на участъка ще допринесе за улесняване на транспортния достъп до тях. Път III-181 е и алтернативен панорамен път за пътуващите от София до Самоков или Дупница, като осигурява достъп до курортния комплекс „Боровец” и до бъдещия туристически  и развлекателен комплекс в района на с. Говедарци. Досега по трасето са извършвани само частични ремонтни дейности по аварийното възстановяване на свлачищни участъци.

Целта на проекта е възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните качества и носимоспособността на настилката и пътното тяло, с оглед осигуряване безопасност на нарасналото движение, подобряване на отводняването и комфорта на пътуване. В по-голямата си част пътната конструкция на участъка не притежава необходимата носимоспособност и е необходимо полагане на допълнителни усилващи пластове по цялата дължина. В населените места на  участъка са развити седем големи кръстовища, на които ще се направят допълнителни ленти и шлюзове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *