post

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов, губернаторът и вицегубернаторът на провинция Джъдзян Лу Дзушан и Гон Джън се договориха до началото на октомври България ще изпрати на Китай документи за създаване на смесена компания, която да оперира бъдещата бизнес зона, чието изграждане предстои в близост до Божурище.

Представители на провинция Джъдзян ще пристигнат в София, за да участват в работата по проектирането на българската база край Божурище, стана ясно по време на срещата.

Теренът за изграждане на индустриалната зона край Божурище e около 2000 дка и вече е предоставен на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Близо 1/3 от тази площ е предназначена за китайски компании. Партньор от българска страна ще бъде „Национална компания индустриални зони” ЕАД. Предстои китайската страна да определи своя участник в проекта.

Плановете за изграждането на индустриално-логистична зона със съпътстваща инфраструктура край Божурище станаха ясни преди три месеца. Предвижда се тя да  предоставя на фирмите пълен комплект услуги – спедиция, складова база, оформяне на митническа документация и др.

Предварителен интерес към участие в проекта са заявили компании в секторите електроника, асемблиране, както и съпътстващи производства на автомобилостроенето, черна и бяла техника. Предвижда се планирането и изграждането на инфраструктурата да завърши до 2 години, като паралелно ще се провеждат и разговори с инвеститори

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *