От днес до 22 септември стотици градове в Европа и света ще вземат участие в Европейската седмица на мобилността,  най-голямата световна проява, посветена на устойчивото придвижване в градска среда. Темата на кампанията за 2010 година е „Пътувай по-разумно, живей по-добре“  и е съсредоточена върху вредното въздействие, което имат настоящите тенденции на транспорт в градовете върху здравето на гражданите.

Целта на кампанията е да се поощрят местните органи да насърчават алтернативи на придвижването с автомобил и да се изтъкне положителното им въздействие върху общественото здраве и околната среда, съобщава Европейската комисия.

В София инициативата се отбелязава за пръв път и ще представи велокино и интерактивно обучение на деца по безопасност на движението. През периода 16-22 септември ще се проведат поредица от събития като прожектиране на филми за „Градската мобилност”, популяризиране на велосипедния транспорт в града, замервания на шума и качеството на въздуха и други.

„Всички страдаме от отрицателните последици от градския транспорт, като задръствания, произшествия, лошо качество на въздуха и шум, които очевидно влошават качеството ни на живот. Teзи проблеми не са с местен характер, а засягат целия Eвропейски съюз. Убеден съм, че чрез съвместна работа ще можем да предложим новаторски и устойчиви начини за справяне с проблемите, свързани с мобилността в градовете, и да дадем на хората повече алтернативи, отговарящи на техните нужди“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Сийм Калас, отговарящ за транспорта.

Седмицата на мобилността цели да промени поведението на придвижване на хората чрез използване на екологосъобразни алтернативи на автомобила. Така те получава шанса да изпробва екологични и полезни за здравето начини за придвижване, а местните власти имат възможност да изпитат нови услуги и инфраструктура.

Седмицата завършва с Ден без автомобили, официално определен за 22 септември, през който участващите малки и големи градове ще отделят зони само за пешеходци, велосипедисти и обществен транспорт.
Европейската седмица на мобилността се координира от три неправителствени организации, специализирани по екологични проблеми на градските райони — Eurocities, Energie-Citеs и Climate Alliance. Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия предоставя финансова подкрепа и организира годишните награди за най-добра програма от дейности и мерки.

Интензивното използване на превозни средства в градовете, особено на лични автомобили, cъздава много проблеми за здравето на гражданите, изтъкват от ЕК. Сред тях са дихателни инфекции и заболявания вследствие на замърсяването на въздуха, затлъстяване и сърдечно-съдови болести, причинени от все по-заседналия начин на живот, шумово замърсяване, нарушения на съня и стрес. Сред рискови фактори за физическото и психическото здраве са социалната изолация и разпадането на социалните връзки.

Какви са проявите у нас и в Европа:

– В София на 22 септември част от центъра ще остане отворен единствено за пешеходци и велосипедисти. Сред събитията, които ще отбележат Деня без автомобили са разходка с вело-файтон, въжена градина, игри за деца и възрастни и разходка със специални трекинг колички за хора с двигателни увреждания.

– В Болоня, Италия се провежда търг за разпродажба на употребявани велосипеди, намерени изоставени в града. Проявата се ръководи от студентска асоциация в сътрудничество с община Болоня. Щастливите печеливши участници ще получат обезопасяващи средства, брошури за безопасността по пътищата и други рекламни материали и сувенири.

– На 17 септември на пазара Смитфийлд в Лондон ще се състои City Cycle Style (Велосипедизъм в града), посветена на велосипеда като модерна форма на транспорт. Участниците са поканени да дойдат облечени с най-хубавите си спортни екипи и да се срещнат с дизайнери в областта на модата за велосипедисти, да пробват облекла за велосипедисти и да седнат на седалките на някои от най-новите двуколесни модели. Част от събраните по време на проявата средства ще бъдат предоставени на благотворителна асоциация, която събира и изпраща в Африка употребявани велосипеди.

– Град Бърно в Чешката република е развил редица дейности, които популяризират северното ходене, карането на велосипед и на ролери. В програмата са включени обиколки на града с екскурзовод, тренировки и упражнения за широката публика, съпроводени с музикални изпълнения на открито.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *