post

Контрол по спазване на стандартите в строителството в България трябва да се подобри, затова моето пожелание към министър Плевнелиев е да се отнесе сериозно към този въпрос. Това коментира еврокомисарят по хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева в предаването „Тази сутрин” на bTV.

По думите й, ако контролът се изпълнява по заложените държавни стандарти, София може да издържи и трус от 8-9 степен по Рихтер. Като пример тя даде Чили, където контролът при строителството се следи стриктно през няколко институции.

„В разговора си със представители на Българската строителната камара разбрах, че контролът е приватизиран, т.е е частен. За да печелят фирмите свиват цените. Така работата по хартиите върви, но какво е качеството? Важно е да погледнем доколко системата на контрол е достатъчно надежда, дори ако трябва да се върне в публичния сектор”, заяви Георгиева.

По въпроса за икономическата обстановка, еврокомисарят изрази надежда, че България да излезе „на плюс” до края на годината. Тя отбеляза, че в момента ситуацията е непрогнозируема, а световната икономика „се влачи по корем”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *