План за строителството на най-големия хотелски комплекс в Русия е бил представен от компанията “АСТ” на руския бизнесмен Телман Исмаилов. Той ще бъде завършен за олимпиадата в Сочи през 2014 г., ще струва 1 млрд. долара и ще предлага 5500 стаи. Проектът предвижда строителството на комплекс и самостоятелна хотелска сграда. Идеята е те да осигурят 10 % от необходимата хотелска база.

Според „Риа новости”  за целта вече има определени два поземлени участъка на територията на Сочи. Единият е с площ 26 хектара и там ще се строи хотелският комплекс “Обединение”. Другият участък е с площ почти 1 хектар и на него ще бъде изграден петзвезден хотел със 150 стаи.

И двата обекта ще влязат в експлоатация до юни 2013 г.

От медията припомнят, че през пролетта на 2009 г. Исмаилов откри в Турция 7-звездния “Mardan Palace”, който му е струвал около 1 млрд. долара. Малко по-късно е имал неприятности с руските власти, но в края на миналата година премиерът Владимир Путин е заявил, че “за милиардната инвестиция в Турция няма проблем, но е по-добре да се влагат средства в Русия, например в туристически обекти в Сочи”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *