post

Към края на годината ще е готов проектът с предложение на приоритетни за страната пътни проекти до 2020 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред участниците в Третата национална конференция за пътищата.

До края на този месец трябва да бъдат готови плановете на проекта за изграждане на автомагистралата София-Калотина, каза още министърът, цитиран от Darik. В момента работна група подготвя проектните предложения, водят се преговори с колегите в Сърбия, обясни той.

Пътят София-Калотина ще струва 400 млн. евро, а целта на кабинета е тези пари да бъдат усвоени по Оперативна програма „Транспорт” в текущия програмен период. Изграждането ще бъде разделено на 4 трасета като основното от тях ще бъде София-Калотина с дължина 48,5 км. Останалите 3 лота ще представляват източна, западна и северна тангента на столицата и ще правят връзка с магистралите „Тракия”, „Хемус” и „Струма”. Идеята е трафикът в посока Калотина да не минава през София. По думите на Плевнелиев основната отсечка между София и Калотина ще бъде готова не по-рано от 2015 година.

До 2020 година трябва да бъдат готови 7 магистрали, а амбицията на това правителство е три от аутобаните да бъдат завършени до края на този мандат, посочи още министърът.

За следващия програмен период – 2014-2020 г., България иска за пътна инфраструктура по оперативната програма “Транспорт” и по оперативната програма “Регионално развитие” финансиране съответно от 4 млрд. и 1 млрд. евро, каза Плевнелиев. По този въпрос вече текат преговори и с Европейската комисия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *