post

По Оперативна програма „Регионално развитие” са предвидени 502 млн. лв за рехабилитация и преасфалтиране на пътища втори и трети клас на цялата територия на България. Ремонтът на пътната мрежа е разделен на четири етапа, като за първия етап ще бъдат преасфалтирани 264 км. Това заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ)  Божидар Йотов в предаването „Тази сутрин” на bTV.

Председателят на АПИ посочи, че Оперативна програма „Регионално развитие” е разделена на няколко етапа, като първият включва 26 тръжни процедури – за 13 лота за строителство и още толкова за строителен надзор. Досега агенцията е „изиграла” 150 процедури за възлагане на обществени поръчки за пътища. Усвоени са 121 млн. лв., като са спестени 64 млн. лв. Те ще бъдат използвани за ремонт на още пътища.

Йотов обясни, че изборът на кои пътища да се рехабилитират става на база регионална значимост. Общо ще бъдат преасфалтирани 264 км. за първия етап. Вторият етап е за 311 км. През декември ще се кандидатства за трети етап, а през юни 2011 г. – за четвърти етап.

„Имаме готовност за да вкараме в програмата за ремонт още 363 км. пътища. Някои от тях са проектирани, за други текат процедури “, обясни Йотов.

Той не се ангажира със срок, в който страната ще има напълно нормална и цялостно рехабилитирана пътна мрежа. „В развитите държави се правят магистрали и пътища, които да покрият страната за период от 10 години. Тук има пътища, които не са ремонтирани от 30 години”, коментира той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *