post

Закона за нотариусите и нотариалната дейност отново ще бъде внесен за обсъждане в парламента, съобщи депутатът от 41 НС и зам.-председател на Парламентарната комисия за регионално развитие и благоустройство Николай Пехливанов. Какво ще се случи със спорните текстове все още не е ясно.

В началото на месец март тази година, след обвинение на Николай Пехливанов, че определени текстове в закона обслужват интересите на нотариусите и банките и са в ущърб на гражданите и бизнеса, председателят на НС Цецка Цачева върна Закона за нотариусите и нотариалната дейност за допълнително обсъждане.

Още в началото на мандата си правителство предложи идеята продавачът и купувачът да подават декларация пред нотариуса, с която да гарантират, че обявената пред него цена на сделката с недвижим имот е реалната, както и плащането да става само през специална клиентска банкова сметка на нотариуса. Целта е да се пресекат възможности за пране на пари чрез имотни сделки.

Според Пехливанов новите разпоредби ще направят процеса по изповядване на сделката по-дълъг, по-тежък и по-скъп и не гарантират чистотата и произхода на средствата. Специалните сметки, които нотариусите трябва да открият, създават предпоставки за допълнително облагодетелстване чрез получаване на комисионни. В началото на лятото банките се конкурираха за привличане на максимален брой такива специални сметки, движенията на средства по които е гарантирано, а от там и таксите.

“Законът е емблематичен пример за потъпкване интересите на милиони българи за сметка на тези на две гилдии. В законопроекта в сегашния му вид има сериозни пропуски”, заявява Пехливанов в отворено писмо до медиите.

Според него броят на сделките с недвижими имоти драстично намаля, а за „пране на пари” е трудно да се говори, защото оборотите, които се въртят в сегмента, са изключително малко. Ако промените не бъдат приети нотариусите и банките с определени текстове в закона ще натоварят с допълнителна тежест гражданите.

Още през март народният представител призова да се инициира по-широко обсъждане на закона – не само с нотариусите, а с всички участници в процеса, но до такова не се стигна.

Между първо и второ четене на тестовете през пролетта, Пехливанов внесе промени в Законопроекта, с които целеше всички затруднения по сключването на сделките да бъдат компенсирани с поемането на отговорност от страна на нотариусите.

Според него е редно нотариусите да извършват проверки за тежести върху имота, обект на сделката, което е изцяло в интерес на гражданите и особено болна тема в период на криза, когато броят на измамите нараства. Въпреки първоначалните сигнали от страна на Камарата на нотариусите, че предложението може да се обсъжда и приема, Комисията по правни въпроси в Парламента отхвърли това предложение, с което още веднъж потвърди, че промените обслужват лобито на нотариусите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *