Сценариите за изграждането автомагистрала “Хемус” са няколко, каза за Дарик Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

Единият е да се търси третирането на трасето като международен транспортен коридор. Друга възможност е да се финансира не от Кохезионния фонд, а от Фонда за регионално развитие. Третият вариант е държавно финансиране или публично- частно партньорство.

Министър Дончев е категоричен, че коридор номер 9 включва и решаването на въпроса не само с Обходния път на Габрово, но и с тунелното преминаване под връх Шипка. Тези две част от един и същи проект по всяка вероятност ще вървят паралелно. Финансирането на обходния път като подстъп към тунела ще се случи в този програмен период. А тунелът ще е вероятно през следващия.

Що се отнася до наредъка по европрограмите, Дончев посочи ОП “Регионално развитие” и ОП “Човешки ресурси” като такива много добри показатели като темп на договаряне, темп на разплащане и темп на сертифициране.

Притесненията са свързани с ОП “Транспорт”, където напредъкът е относително скромен, въпреки, че има два добри обекта, които се реализират- Софийското метро и автомагистрала “Тракия”, коментира той.

По думите му тук са необходими извънредни мерки. “Тревожно е, защото от една страна имаме разполагаем ресурс от 4 млрд. лева, а в същото време имаме ужасна нужда от инвестиции в пътната и железопътната инфраструктура и към момента не е направено така, че едната нужда да се слее с другата”, каза още Дончев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *