„Разтревожена съм от информациите, че работата по големите инфраструктурни проекти в България се бави и че не се наблюдава прогрес в това отношение. Трябва да се ускори изпълнението им. Това е изключително важно и колкото по-бързо се случи толкова по-добро ще е  бъдещето на страната”. Това заяви Данута Хубнер, председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент по време на инициативата „Дни на отворените врати — Европейска седмица на регионите и градовете“ в Брюксел.

„Това е и голямото предизвикателство пред вашата страната в момента, като в същото време правителството вече  трябва да планира и проектите за следващия програмен период. Моят съвет е да ускорите усвояването на средствата и да се подготвите визията за бъдещето”, коментира още тя за Рroject Media.

По думите й само от българското правителство зависи какъв ще бъде размерът на евросредствата, които България ще получи през следващият програмен период и колко ще бъдат разпределени в националните оперативни програми.

Европейският съюз ще реши само какъв да бъде критерия за разпределението на структурните фондове, но той все още не е ясен, защото обсъжданията са в началото си. Конкретните идеи за предстоящия период ще бъдат представени от Европейската комисия най-рано в средата на следващата година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *