post

„Въпросът за специален финансов инструмент, който да обслужва Дунавската стратегия не се обсъжда, но е важно до 2013 година България  да разпределим добре съществуващите евроресурси”. Това заяви заместник- министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на дискусия за Дунавската стратегия, част от инициативата „Дни на отворените врати — европейска седмица на регионите и градовете“ в Брюксел.

По думите й през следващия програмен период (2014-2020) трябва да покажем зрели, подготвени проекти, за да може да получим по-голямо финансиране именно през програмите за трансгранично сътрудничество, каквито България изпълнява заедно с Румъния и Сърбия. Този тип програми представляват само 4% от всички евросредатва, до които страната има достъп до края на 2013 г, обясни тя.

Идеята за изпълнението на Дунавската стратегия се основава на три принципа – да не се налага изграждането на нови институции, да не се пише ново законодателство за нея и да не се изисква допълнително финансиране. Според Павлова страните- участнички в Дунавската стратегия трябва да разработят общ характерен за региона туристически продукт.

Очаква се около 15 декември тази година Европейската комисия да одобри цялостната стратегия за Дунавския регион и да разгледа предложенията за плана за действие, което е следващата стъпка към реалното изпълнение на инициативата.

„Включени са над 1000 проекта и желанието ни е да подкрепим всички”, заяви комисарят на регионалното развитие Йоханес Хаан по време на дискусията. Според него към региона са насочени достатъчно средства, които трябва да се разходват интелигентно и да послужат за решаването на проблеми, които не могат да се преодолеят на местно ниво.

Камелия Иванова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *