post

Всеки имот, отговарящ на определени рискови критерии, за който е издадено разрешение за строеж в рамките на Столична община и данни за неговите собственици, ще бъдат подавани по електронен път до Националната агенция за приходите от началото на следващата година.

Това се договориха изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов и главният архитект на столицата Петър Диков. На срещата присъстваха още заместник градския прокурор на София Роман Василев и ръководството на Дирекция национален строителен контрол. Срещата беше по повод установените множество незаконни постройки в големите градове, които приходната агнеция провери по въздушен път.

Василев съобщи, че Прокуратурата се е самосезирала и започва проверка за извършени престъпления при строителството на луксозни имоти в южните райони на София. Градската прокуратура ще провери и всички данни за извършени данъчни престъпления, които НАП и столична община открият в рамките на съвместната им акция, добави още прокурор Василев.

Според Петър Диков спешно е необходимо Столична община да изгради вътрешен механизъм за контрол, който да следи дали всички имоти, за които е издадено разрешение за ползване, са надлежно обявени в общинските отдели за местни данъци и такси. Това ще прекрати масовата практика жилищата да не се декларират, като по този начин се избягва плащането на данък сгради и такса „смет”. По тази задача вече се работи, до няколко месеца системата ще бъде изградена, каза още на срещата г-н Диков.

Директорът на НАП пък подчерта, че бурната обществена реакция срещу проверките на НАП от въздуха е индикация за големите икономически интереси, които са засегнати.

„Започнахме една проверка с чисто фискални подбуди, темата обаче прерасна в разговор за незаконното строителство в България за последните 20 години. Очаквам всички заинтересовани институции да обединят усилията си, за да покажем ясно, че държавата ще отстоява докрай интересите си”, коментира Стефанов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *