post

Не злоупотреби, а неопитни администрации стоят в основата на многолетните нереализирани проекти за магистралите. Това  заяви изпълнителният директор на Камарата на строителите в България инж. Иван Бойков по време на откриването на новия офис на областното представителство в Търговище.

Когато се заговори за строителство в България, първото нещо, което се споменава са недостроените магистрали, каза той, цитиран от БГНЕС. По думите му не става въпрос за злоупотреби, а за липса на координация, липса на опит, ниско ниво на администрацията, смяна на властта .

Според Бойков през следващите 4-5 години строителтвото на магистралите е възможно да приключи, но изрази мнение, че по-тежко е положението с останалите пътища. „Артериите от първи и втори клас касаят повече хора – онези, които живеят в градовете и селата. Изискват доста средства, а те се отпускат от Държавния бюджет. В тази криза просто няма да има пари. Считам, че следващата година ще бъде нулева в това отношение”, прогнозира инж. Бойков.

Според него недостатъчно внимание се обръща и на индустриалното строителство, което  е от съществено значение в частта му за инфраструктура, а финансирането е по линия на фондовете. Близо 4 млрд. евро трябва да усвои България до 2013 г., но към момента почти няма проекти. От тях са платени едва 7 %, а са договорени 30 %.

Негативната равносметка от кризата за строителния бранш е, че повече от 80 хил. човека са останали без работа. За в бъдеще надеждите на строителите са свързани с пролетта на следващата година. Те очакват през зимата да има поръчки и нови търгове, а през април да стартират дейностите и усвояването на средствата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *