post

Общо 250 млн. евро в рамките на оперативната програма “Транспорт” са прехвърлени днес за строителството на изграждащите се с европейски средства участъци на софийското метро, съобщи министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

От тях 190 млн. евро са за сметка по “Железопътен сектор”, а останалите 60 млн. евро – по сметка на “Пътен сектор”. Като причина за пренасочване на средствата министър Дончев изтъкна фактът, че проектът за софийското метро е най-бързо движещият се по оперативната програма, наред с автомагистрала “Тракия”.

Имаме приоритетната задача там, където има висока степен на техническа готовност, да се осигури ресурс,допълни той. Средствата ще бъдат насочени за фаза “2” на метрото и за купуване на подвижния състав.

Дончев заяви, че ако има техническа готовност за ускорено започване на проекти, са възможни и други релокации. Няма да има ощетен проект в нито една от осите в ОП “Транспорт”, категоричен бе министърът. Средства за проектите ще се намерят веднага, когато те бъдат готови за изпълнение.

По думите му в пътния сектор няма проект, който е под съмнение, въпросът е само на времеви параметри, заяви министърът в отговор на въпрос. Според него в железопътния сектор също не се очаква тотален отказ от проекти, но има такива, за които няма да има практическа възможност да бъдат завършени в цялост.

В рамките на другите оперативни програми не са обсъждани значими искания за релокация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *